Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

προφιτερόλ

Υλικά




Ετοιμασία


  • Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει.




  • Σε μία άλλη κατσαρόλα αναμιγνύουμε όλα τα άλλα υλικά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.




  • Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση.




  • Γεμίζουμε τα σου με την κρέμα πατισσερί και τα βάζουμε στον πάτο των μπολ.




  • Μοιράζουμε το μίγμα στα μπολ και τα αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο Μπορούμε να γαρνίρουμε με σαντιγί, σαν φιστίκ, τριμμένη κουβερτούρα, κερασάκια γλασέ.
    Τη συνταγή συνιστά: Η Sideris Catering 




  • 2η εκδοχή





  • Σήμερα που έχει τα γενέθλιά του ο Θάνος μου, έφτιαξα ένα γλυκάκι που αγαπάει πολύ. Προφιτερόλ!! (Ούτε ο Κωνσταντίνου να ήταν στο "Χτυποκάρδια στο θρανίο".... Όταν το βλέπει παθαίνει ένα γλωσσοδέτη....χιχιχιχι)
    Θάνο μου να είσαι πάντα καλά, γερός, δυνατός για να συνεχίζεις να είσαι το στήριγμά μας πολλά πολλά χρόνια ακόμη!!!
    Αν θέλετε να γλυκαθείτε κι εσείς, φτιάξτε το είναι εύκολο. Αλλιώς, κεραστείτε απο το δικό μου!!!!

    Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

    Για τα σου:
    1 κούπα νερό
    1/2 κούπα μαργαρίνη
    1 κούπα αλεύρι σκληρό
    3 αυγά
    1 πρέζα αλάτι
    1 πρέζα ζάχαρη

    Βάζουμε σε μεσαία κατσαρολίτσα, το νερό με το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά.
    Ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει.
    Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε όλο το αλεύρι με μιας. Ανακατεύουμε δυνατά με μία ξύλινη κουτάλα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να γίνεται μία μπάλα.
    Αδειάζουμε την ζύμη στο μπόλ του μίξερ, αφήνουμε για 2'- 3΄ να κρυώσει.
    Με το φτερό (ή αλλιώς με το Κ του μίξερ), χτυπάμε ρίχνοντας ένα ένα τ' αυγά. Πρέπει να ρίξουμε το επόμενο μόνο όταν έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.
    Με λαδωμένες ελαφρά παλάμες, πλάθουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2 κουταλάκια ή το κορνέ ζαχαροπλαστικής, για την ίδια δουλειά.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 βαθμούς για 15΄ και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20΄. Πρέπει τα σουδάκια μας να είναι στεγνά και εσωτερικά.
    Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα για να τα γεμίσουμε, με την κρέμα ή με σαντιγύ, για το προφιτερόλ.

    -Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σού, ή φτιάχνοντας ατομικά προφιτερόλ χρειαστούμε λιγότερα, μπορούμε τα υπόλοιπα να τα βάλουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

    Για την κρέμα:

    1 lt γάλα
    4 κουταλιές σούπας custard powder
    1 κούπα ζάχαρη
    350 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
    50 γραμ. σοκολάτα λευκή
    2 καπάκια λικέρ baileys
    κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη και το κάστερ πάουντερ το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο απο το γάλα μας.
    Ανακατεύουμε συνεχώς, σε μέτρια φωτιά έως ότου δέσει η κρέμα μας.
    Κατόπιν, βάζουμε σε ένα μπολάκι 2 κουτάλες γεμάτες κρέμα. Σπάμε μέσα την λευκή σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
    Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και γεμίζουμε με την λευκή κρέμα τα σουδάκια.

    Στην υπόλοιπη κρέμα, προσθέτουμε σπασμένη την κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε και το baileys και ανακατεύουμε.
    Αν δούμε ότι η κρέμα μας είναι πηχτή και δεν τρέχει απο το κουτάλι την αραιώνουμε με κρέμα γάλακτος τόση ώστε να επιτύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. (Έχουμε στα υπόψιν ότι κρυώνοντας η κρέμα, πήζει.)

    - Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπόλ, στρώνουμε στον πάτο μερικά σού. Περιχύνουμε με λίγη σοκολατένια κρέμα. Συνεχίζουμε με σού και πάλι καλύπτουμε με κρέμα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
    Αφήνουμε να κρυώσει το προφιτερόλ και γαρνίρουμε με σαντιγύ, σοκολάτα τριμμένη, αμύγδαλο φιλέ ή ότι άλλο μας αρέσει.
    Καλή επιτυχία!!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου