Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

σοκολατόπιτα νηστήσιμη

Την σοκολατόπιτα αυτή την έφτιαξα χθες, ανήμερα του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και την πρόσφερα ως κέρασμα σε μια πρωινή εκδήλωση. Βέβαια, λόγω της νηστείας, έγινε χωρίς αυγά και γάλα. Εγινε αφράτη και την περιέχυσα με κρέμα ganache. Παρότι νηστίσιμη, εξαφανίστηκε. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω κομμένη.....

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές σούπας κακάο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού αραβοσιτέλαιο
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού παγωμένο νερό
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κονιάκ
2 κουταλιές σούπας ξύδι

Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι, το νερό, το κονιάκ, το ξύδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 35΄περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα με ganache και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε την σοκολατόπιτα στη μέση σαν παντεσπάνι, να στρώσουμε ganache στο κάτω κομμάτι, να καλύψουμε με το επάνω και μετά να περιχύσουμε με την υπόλοιπη ganache. Σ' αυτήν την περίπτωση καλό είναι να φτιάξουμε τη σοκολατόπιτα αρκετές ώρες νωρίτερα, ώστε να κρυώσει καλά και να μην τρίβετε στο κόψιμο.

Για την κρέμα ganache:

225 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
3/4 κούπας φυτική κρέμα "γάλακτος"
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 κουταλιά σούπας κονιάκ

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαργαρίνη με την κρέμα "γάλακτος". Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Ανακατεύουμε για περίπου 2΄ να λιώσει και να γυαλίσει. Τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.

Καλή επιτυχία!!!!!!
Αναρτήθηκε από EYH στις 19:28





με την ευγενική άδεια("clopy-paste") του ιστοχώρου,
http://koukfamily-cook.blogspot.com/2009/08/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου